O turskom jeziku

Turski jezik (ISO 639-3: tur; na turskom türkçe) nam je danas možda najpoznatiji iz turskih sapunica, no svakako zvuči veoma egzotično za razliku od ostalih europskih jezika. Razlog tomu je što pripada jezičnoj skupini turskih jezika, tzv. oguskoj podskupini koja je porijeklom iz Azije. Govori ga preko 70 milijuna ljudi, najviše u Turskoj gdje je službeni jezik i još u 35 zemalja koje su nekad (bilo potpuno ili djelomično) bile u sastavu Osmanlijskog Carstva, kao što su Bugarska, Rumunjska, Makedonija i Grčka. Osim u Turskoj, službeni je jezik i na sjevernom Cipru. Postoji veliki stupanj međusobne razumljivosti između turskog i drugih oguskih jezika, poput azerbejdžanskog, turkmenskog i kaškajskog pa tako možemo reći da turski jezik razumije i neki dijalekt govori ukupno više od 220 milijuna ljudi.

Povijest turskoga jezika

Tijekom stoljeća, turski se jezik razvijao u više etapa. Najprije je postojao stari anatolijski jezik, na kojemu su napisana najstarija djela turske književnosti. Zatim je uslijedilo razdoblje klasičnog osmanskoga jezika (1453. – 18./19. st.), potom novoosmansko razdoblje (18./19. st. – 1928). te novo razdoblje (od 1928.). Do 1920-ih godina nazivao se osmanly (osmanli), odatle i naš naziv osmanlijski. Zanimljivo je da se turski jezik pisao arapskim pismom, a tek se od 1928./29. po ideji Kemala Atatürka (radi modernizacije zemlje) počeo pisati latinicom.

Turski jezik – abeceda i izgovor

Turski se piše koristeći modificirano latinično pismo, a sastoji se od 29 slova koje se sastoji od 21 suglasnika i 8 samoglasnika. Svako slovo predstavlja jedan glas pa u turskom jeziku važi isto pravilo kao u hrvatskom. Razlika postoji samo u nekoliko slova i kada ih naučite možete bez problema čitati turski. U turskom jeziku ne postoji glas C, pa tursko slovo C nekada zvuči kao naše Ð, a ponekad i kao DŽ.

A a /a/, B b /be/, C c /ce/, Ç ç /çe/, D d /de/, E e /e/, F f /fe/, G g /ge/, Ğ /yu ge/, H h /he/, I i /ı/, İ i /i/, J j /je/, K k /ke/, L l /le/, M m /me/, N n /ne/, O o /o/, Ö ö /ö/, P p /pe/, R r /re/, S s /se/, Ş ş /şe/, T t /te/, U u /u/, Ü ü /ü/, V v /ve/, Y y /ye/, Z z /ze/

Izgovor možete poslušati ovdje:

* podatci djelomično preuzeti sa wikipedije, www.wikipedia.org