O danskom jeziku

Danski jezik (ISO 639-3: dan) pripada germanskoj skupini jezika,točnije sjevernogermanskoj skupini te istočnoskandinavskoj podskupini.
Službeni je jezik u Danskoj gdje ga govori oko 6 milijuna ljudi, a njime govore i stanovnici Grenlanda te Ovčjih otoka.
Usko je povezan s norveškim jezikom, osobito u pisanom obliku, ali i sa švedskim jezikom. Zanimljivo je da osobe koje znaju danski razumiju i norveški i švedski, dok Šveđani i Norvežani razumiju danski uglavnom samo u pisanom obliku. To je zato što se u norveškom i švedskom riječi uglavnom izgovaraju kako se i pišu, dok danski ima specifična pravila izgovora.

Povijest danskog jezika

Smatra se da se na području današnje Skandinavije govorilo tzv. pranordijskim jezikom i to sve do 13.st. kada se on zbog jezičnih promjena razdvojio na zapadnu (norvešku) i istočnu (dansku i švedsku) skupinu. Najizrazitije se mijenjao danski zbog gustoće naselja i graničnog položaja prema njemačkom i slavenskom govornom području.

Danski jezik – izgovor i abeceda

Danski jezik koristi latinično pismo s nekoliko preinaka (znakovi æ, ø te å, poput norveškog jezika). Abeceda se sastoji od 29 slova, od čega je 9 samoglasnika (a,e,i,o,u,y,æ,ø,å) i 20 suglasnika:

A a /aj/, B b /bi/, C c /si/, D d /di/, E e /i/, F f /ef/, G g /ge/, H h /ha/, I i /ja/, J j /jod/, K k /ku/, L l /ael/, M m /em/, N n /aen/, O o /o/, P p /pe/, Q q /ku/, R r /er/, S s /es/, T t /ti/, U u /u/, V v /we/, W w /duplo-ve/, X x /æks/, Y y /yu/, Z z /set/, Æ æ /e/, Ø ø /ju/, Å å /o/

Izgovor možete poslušati ovdje:

podatci djelomično preuzeti sa wikipedije, www.wikipedia.org