O portugalskom jeziku

Ako ste se ikada zapitali kako je od gracias nastala obrigado i kako je moguće da dvije susjedne zemlje poput Španjolske i Portugala imaju tako (ne)sličan jezik, nastavite čitati ovaj članak u kojem ćete doznati sve o portugalskom jeziku.
Portugalski jezik (ISO 639-3) materinji je jezik gotovo 200 milijuna ljudi, od kojih većina živi u Brazilu i Portugalu. Upravo ovisno o tome gdje živite, govorite ili brazilski portugalski (i dio ste svjetske većine) ili europski portugalski. Kao i španjolski jezik, portugalski pripada indoeuropskoj romanskoj skupini jezika, i to portugalskogalicijskoj podskupini zbog koje ipak ima određene jezične posebnosti i nije kopija španjolskog.

Povijest portugalskog jezika

Portugalci su potomci Kelta i Ibera koji su od 1.st.pr.Kr. do 5.st. dolaskom Rimljana bili izloženi intenzivnoj romanizaciji pa je najveći broj predrimskih elemenata portugalskog jezika zajednički onima u španjolskom.
Tijekom 6.st. današnjim Portugalom vladaju Vizigoti koji su unijeli par novina u sam jezik, a važno je spomenuti i utjecaj Arapa tijekom 8.st.
Dakle, mogli bismo reći da su španjolski i portugalski jezik koliko slični toliko i različiti, no svaki je poseban na svoj način.

Portugalski jezik – izgovor i abeceda

Portugalska abeceda se temelji na latiničnoj abecedi, a koristi u Portugalu, Brazilu i drugim bivšim kolonijama Portugala. Standardna portugalska abeceda ima 26 slova, ali postoje i slova s naglaskom, koja se ne smatraju neovisnim slovima. To su slova: Áá, Vv, Ãg, à, Çç, Éé, Êê, Íí, Óu, ôô, Õõ, Úú. Slova Q, W i Y koriste se samo u stranim riječima i imenima.

A a /ah/, B b /beh/, C c /ceh/, D d /deh/, E e /eh/, F f /ehf/, G g /geh/, H h /ah-gah/, I i /i/, J j /jot-tak/, K k /kah-pah/, L l /el/, M m /ehm/, N n /ehn/, O o /oh/, P p /peh/, Q q /keh/, R r /erh/, S s /s/, T t /teh/, U u /u/, V v /veh/, W w /duplo veh/, X x /shee-sh/, Y y /igrek/, Z z /zeh/.

* podatci djelomično preuzeti sa wikipedije, www.wikipedia.org