O estonskom jeziku

Estonski jezik (ISO 639-3: est; estonski: eesti keel) službeni je jezik Republike Estonije s oko 1,1 milijun izvornih govornika, uglavnom u Estoniji te u susjednoj Finskoj.
Estonski jezik pripada finskoj grani ugro-finskih jezika. Iako je kroz povijest bio pod utjecajem susjednog švedskog, latvijskog i ruskog jezika , s njima ne dijeli indoeuropsko podrijetlo. Postoji vrlo velika razina razumljivosti između govornika finskog i estonskog jezika.

Povijest estonskoga jezika

Estonski jezik se počeo formirati tijekom 12. i 13. stoljeća kao rezultat miješanja dvaju ili triju jezika koji su se odvojili od drugih baltofinskih dijalekata na početku nove ere. Na razvoj estonskog su utjecali i njemački i slavenski jezici. Prvi zapisi na estonskom jeziku potječu iz 13.st., prva je knjiga tiskana 1535. Standardni je jezik postigao jedinstvo tek na prijelazu iz 19. u 20.st. U procesima standardizacije znatni su ruski, finski i osobito njemački utjecaj.

Estonski jezik – izgovor i abeceda

Estonski jezik koristi latinično pismo. Standardna abeceda se sastoji od 27 slova, te se dodatno koriste slova C, Q, W, X i Y za ispravno pisanje stranih imena i naziva:

A a /ɑː/, B b /beː/, D d /deː/, E e /eː/, F f /efˑ/, G g /ɡeː/, H h /hɑː/, I i /iː/, J j /jotʲˑ/, K k /kɑː/, L l /el/, M m /em/, N n /en/, O o /oː/, P p /peː/, R r /er/, S s /es/, Š š /ʃɑː/, Z z /zeː/, Ž ž /ʒeː/, T t /teː/, U u /uː/, V v /ʋeː/, Õ õ /ɤː/, Ä ä /æː/, Ö ö /øː/, Ü ü /yː/

Izgovor možete poslušati ovdje:

podatci djelomično preuzeti sa wikipedije, www.wikipedia.org