O švedskom jeziku

Švedski jezik (svenska, ISO 639-3: swe) pripada istočnoskandinavskoj podskupini sjevernogermanskih jezika. Službeni je jezik u Švedskoj i njime se služi oko 10 milijuna ljudi. Osim u Švedskoj, švedski je službeni jezik i u Finskoj, a govore ga i u Danskoj, Ukrajini i Estoniji. Švedski jezik je vrlo sličan norveškom i danskom jeziku, pa ga tako i norvežani i danci razumiju. Tradicionalno se švedski jezik dijeli na šest dijalektskih skupina, a suvremeni švedski poznaje preko stotinu dijalekata.

Povijest švedskoga jezika

Švedski jezik je nastao iz staronordijskog jezika. No, kada bi se današnji Šveđanin susreo s Vikingom, oni se najvjerojatnije ne bi mogli sporazumjeti. Povijest švedskog jezika obično se dijeli na razdoblje starošvedskoga (od god. 800. do 1526.) i novošvedskoga (nakon 1526.), a starošvedsko razdoblje dijeli se na tri faze: runsku, staru klasičnu i srednjošvedsku.

Švedski jezik – izgovor i abeceda

Švedska abeceda koristi latinične znakove, a ukupno ima 29 slova i to su:

A a /a:/, B b /be:/, C c /se:/, D d /de:/, E e /e:/, F f /ef/, G g /ge/, H h /ho:/, I i /i:/, J j /ji:/, K k /ko:/, Ll /el:/, M m /em:/, N n /en:/, O o /u:/, P p /pe:/, Q q /kju:/, R r /er:/, S s /es:/, T t /te:/, U u /u:/, V v /ve:/, W w /dubelve:/, X x /eks/, Y y /i:/, Z /se:ta/, Å å /o:/, Ä ä /e:/, Ö ö /e:/

Izgovor možete poslušati ovdje:

podatci djelomično preuzeti sa wikipedije, www.wikipedia.org